Храна за размисъл над рециклирането

Или хранителни отпадъци за рециклиране като тема за размисъл

Ти си това, което ядеш?

И понякога и това, което НЕ изхвърляш. По-точно, което спестиш и оползотвориш, вместо да превърнеш в отпадък.

Всъщност важно е по-често да се замисляме върху факта, че човекът е създание с волево съзнание. Това означава нещо на пръв поглед съвсем просто:

Че човекът се отличава със способността да мисли задълбочено.

Което, за съжаление, не се отдава на всеки.

А не се отдава, най-често защото някои хора бягат от отговорност. Най-лесно е да действаш по линия на най-малкото съпротивление, нали така?

И щом възприемеш тази концепция за живот, всякакви идеи, свързани с чистота на околната среда, запазване на ресурсите, рециклиране на отпадъците, ти се струват

далечни,

абстрактни,

пожелателни.

Твърде амбициозни?

Разбираме, че днешният живот препълва съзнанието с материал. И трябва и от него да отделяте и изхвърляте отпадъците. За да не се задръсти ума ви с боклук.

Само че, можете и да рециклирате. Само ви трябват изчистено мислене и правилен подход и ще можете да правите редовно ментално рециклиране.

Това означава да придобиете ценни и смислени навици за живеене.

Да свикнете с някои лесни практики за по-ефективен начин на живот и по-рационално използване на ресурси, които така или иначе са в живота ви всекидневно.

Като хранителните отпадъци например!

Да видим как лесно можете да ползвате своите хранителни отпадъци в дейностите по рециклиране и разделно събиране на битови отпадъци.

 

Защо не компостирате хранителните отпадъци например?

Компостирането всъщност е сред най-популярните и лесни начини да се отървете природосъобразно от различни видове хранителни отпадъци.

Запознайте се по-подробно точно как се прави компост от хранителни отпадъци и се замислете за своите.

Ето най-общите стъпки в процеса на компостиране на хранителни отпадъци:

  1. Изберете точното място в двора. Важно е избраното място за компоста да е сенчесто. Ползвайте навес, ако не може да се осигури естествена сянка.

2. Подгответе внимателно съставките на компоста:

- Богати на азот хранителни отпадъци, като например остатъци от плодове и зеленчуци

- Отпадъчни клони след подрязване на овошки, храсти, живи плетове

- Градински отпадъци, като окапали сухи листа, дървесни клонки, слама

Важно е едрите компоненти – клонки, царевични стъбла, слънчогледови стъбла – да повехнат, за да се разградят по-бързо, щом подготвите компоста.

 

  1. После трябва да наслоите материалите за компостиране. Наслоете 3 пласта. Първият служи за дренаж, по-дебел е и е съставен от клонки. Вторият е съставен от хранителните отпадъци, а третият – от градински отпадъци като клонки, сухи листа, слама.

За да се получи качествен компост, трябва да уцелите съотношението въглерод/азот в суровините – около 25:1. Сложете богати на азот хранителни отпадъци като обелки от плодове и зеленчуци, окосена трева, стръкове плевели без семена.

До около 25 единици въглерод трябва да се падат на 1 единица азот, така че гледайте да сложите 20-25 пъти по-голям обем сухи съставки.

  1. Поддържайте компоста. С времето обемът на компоста намалява, той се сляга, с което намалява и наситеността му с кислород. Това е предпоставка за уплътняване, което пречи на разлагането на микроорганизмите. Освен това задържаната в компоста влага може да предизвика мухлясване. Затова е важно периодично да разрохквате своя компост от растителни отпадъци.

Ако се справите с подготвянето и поддръжката на компоста си, на практика сте рециклирали успешно растителните си отпадъци и имате естествен ресурс за цветята в саксиите или за подхранване на растенията в градината.

Разучете подробно как се прави компост и пробвайте.

 

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment