Мръсните планини, сред които живеем

Живеем сред планини. Но не само „високи сини планини“, а и планини от отпадъци.

Защо?

Защото често изхвърляме боклука както ни падне, както е най-лесно, както най-малко ще ни пречи.
А разделното изхвърляне и събиране на отпадъци звучи ту като хубава приказка, ту като наивна градска легенда.

А вие изхвърляте ли си разделно отпадъците?

Не? От време на време? Когато се сетите?

А колко често ангажирате фирма за професионално извозване на отпадъците?

Особено в сезона на ремонтите страната ни плува в боклук. Неслучайно мине не мине време и се появява поредната тревожна статистика за замърсеността на въздуха. Особено в големите градове.

И после...

Откъде идват тези зарази?

Какви са тези вируси?

Как така пада продължителността на живота?

Нормално е. Жестоко, но нормално. Щом като не се грижим за отпадъците както трябва, потъваме сред мръсотия. И се разболяваме.


Колко е Вашата вина за тази ситуация?

Не всичко е толкова просто. Контрапродуктивно е да се сочим с пръст и само да си повтаряме колко е полезно разделното изхвърляне на отпадъци.

Независимо, че кофите са точно пред блока, всичко може да се срине, заради лоша организация. Знаете ли какво? Най-лошо е, когато се запалите по някоя благородна кауза, вложите сърце и усилия да я подкрепите и накрая видите, че целите й не се реализират, заради лоша организация.

Хваща ви яд и по-лошо...

Започвате да подозирате, че PR-ът е повече от резултатите.

Точно това се случва с много иначе съвестни българи в много ситуации на зле организирано разделно изхвърляне на боклука.

Кофите са точно до блока, обаче...

 

Отпадъкът често се смесва така или иначе

Сякаш направо цялата идея за рециклирането на отпадъците отива в кофата за боклук. Наистина няма как да се ентусиазираме да изхвърляме разделно, ако не виждаме с очите си – буквално! – как цялата система превръща ентусиазма ни в конкретен резултат.

Затова е необходимо общините и фирмите за извозване на отпадъци постоянно да демонстрират ангажираността си към разделното сметосъбиране и към рециклирането на отпадъците.

Демонстриране, а не приказки.

Затова в този блог се опитваме да разгласяваме успешни действия и стратегии, свързани с рециклирането на отпадъци. Например:

разказахме ви за креативното решение тухли от рециклирани отпадъци

запознахме ви с интересните декоративни възможности на металните отпадъци

показахме ви интелигентното решение за оптимизиране на процеса по изхвърляне на отпадъци, наречено Умни контейнери

Ще продължаваме със светлите примери и занапред.

Сега ще покажем и какво може да се обърка в стратегията за разделно събиране на отпадъци – най-малкото, за да се поучим от вече направени грешки в областта на рециклирането.

 

Грешките на Германия в рециклирането

Колкото и да не е за вярване, даже прецизните немци допускат грешки. Грешки в рециклирането на отпадъци, които носят щети и накърняват репутацията на Германия.

Генерално тези грешки в изхвърлянето на отпадъци са свързани с недостатъци в политиката по рециклиране, наблюдавани и в България. Недостатъци, които обезсърчават хората, скривайки от тях реалния ефект от разделното изхвърляне на боклука.

Още през 2017 година в Германия започва да се наблюдава една тревожна тенденция. Федерацията за вторични суровини излиза с експертни данни за честотата на погрешното изхвърляне на отпадъците. То варира между 40% и 60%.Колкото по-специфични са отпадъците, толкова повече грешки се допускат при разделното им изхвърляне.

Изследването в Германия сочи, че само при хартиените и текстилните отпадъци са регистрирани по-малко грешки, като коефициентът на грешка варирал между 2% и 10%.

Това се дължи до голяма степен на погрешно разтълкувана информация от страна на иначе съвестни граждани. Например пластмасова чашка с малко количество пресечен млечен продукт се изхвърля в кошче за хранителни отпадъци. Или пластмасова четка е изхвърлена в жълто кошче, предназначено само за пластмасови, но опаковъчни материали.

Характерът на голям процент от грешките показва и нещо положително обаче. Хората все повече се замислят за рециклирането на отпадъците, но бъркат за конкретните действия.Хората все по-често задават въпроси от сорта:

„Изхвърляте ли разделно отпадъците?“
„А как по-точно разбирате кое къде да изхвърлите?“

И ако не получат ясен отговор, се обезсърчават. Ако пък видят, че отпадъците така или иначе не се сортират внимателно, обезсърчението се превръща в тотално отхвърляне на темата рециклиране.

Затова най-важното е да се вдъхновяваме за градивни действия с примери за подражание и ясно поднесена информация. Всички, ангажирани с темата рециклиране, трябва да популяризират добрите практики и да помагат на хората да се ориентират лесно.

Иначе ентусиазмът го има. Трябва да го превърнем в градивни действия.
Ето малко информация за правилата на разделното изхвърляне на отпадъци.
Нека разделяме и владеем отпадъците – с отговорност и чиста мисъл.

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment