4 причини да си заслужава да акцентираме на рециклирането на метални отпадъци в стратегията си за по-чиста околна среда

Знаете ли, че България е на едно от последните места по рециклиране на метали в Европейския съюз?

България обработва около 59,4% от този вид отпадъци при средно ниво за ЕС 78,3 на 100.

Всеки един от нас може да допринесе за подобряването на тази статистика, като започне да изхвърля разделно отпадъците си и да дава ненужния метал за рециклиране.

Но не искаме да рециклирате, само за да подобрите настоящата статистика, а за да може България да се превърне в по-чисто и по-уютно място за живеене.

Металът е благодатен материал за рециклиране. Според Американския институт за желязо и стомана най-рециклираните метали са стомана, алуминий, мед, месинг, злато. Основна причина да се залага много на рециклирането на метал е, че материалът може да се ползва много пъти и по много различни начини. Същевременно да се добие и обработи чисто нов метал изисква значително повече енергия отколкото преработката на вече използван. В тази връзка рециклирането на метални отпадъци позволява в много случаи да се понижат производствените разходи и да се оптимизират производствените процеси.

 

Ето 4 от главните  причини защо си заслужава да рециклираме нашите метални отпадъци:

 

  1. Спестяваме енергия

 

Полза от рециклиране на метали имат не само домакинствата, но и бизнесът. Процесът, който се използва за рециклиране, спестява огромно количество енергия, която може да се използва за производството на 1 тон метал от руда – стомана, алуминий, олово, мед.

 

При използването на вторични суровини за производството на алуминий се спестява 95% от енергията, за медта 85%, за стоманата до 74% и за оловото 60%.

 

Предимството на рециклирането е, че може да се направи многократно, без да се нарушава качеството на метала.  Това е предпоставка за значително понижаване на разхода за единица изделие, което носи както икономическа, така и екологична полза за света.

 

Всеки един от нас може да си направи сметката и да прецени колко енергия може да спести само като рециклира ненужните си метали.

 

 

  1. Подпомагаме икономиката

 

Рециклирането на метали подпомага икономиката по няколко начина. Както споменахме по-нагоре, спестява огромно количество енергия и така подобрява производствената ефективност.

 

Освен това директно създава нови работни места. В момента заетите лица в сектор рециклиране са 18 000 души, като тенденцията е да се увеличават.

 

Още един любопитен факт е, че клошарите в София са изкарали над 16 млн. лв. само от рециклиране, като са отговорни за предаването на 60% от целия боклук в столицата.

 

 

  1. Спестяваме ценни ресурси

 

Металите са едни от най-ценните ресурси в съвременната икономика. Проблемът е, че са изчерпаеми. Те се произвеждат от руди, в които се съдържат и метали, и минерали, но се извличат само металите.

 

Постоянното им добиване, в огромни количества, води до редица проблеми за околната среда – унищожават се екосистеми, създава се повече боклук за депортиране и т.н.

 

Това са само част от причините пестенето на природни ресурси да е една от главните задачи пред човечеството. А металът е сред основните ресурси, които ползваме. На практика почти всеки строителен процес въвлича метала като ресурс. И съответно произвежда известно количество метални отпадъци.

 

 

 

  1. Намаляваме вредните емисии

 

Добивът и последващата обработка на метали не само че изисква голямо количество енергия, но и отделя много въглероден диоксид (CO2) в природата.

 

Този газ е изключително вреден за човека, като дори в малки количества възпрепятства нормалния приток на кислород в кръвта. Въглеродният диоксид е много вреден за хора с дихателни и сърдечно-съдови проблеми.

 

Освен това този газ е една от основите причини за парниковия ефект, който води до затопляне на планетата.

 

Рециклирането дори на малко количество метал прави ни спестява в голяма степен тези вредни ефекти и спомага за опазването на природата.

 

 

 

Както виждате, рециклирането на метали е нещо, което носи полза не само на държавата, но и на нас самите. Най-хубавото е, че всеки може да допринесе.

 

Във връзка с коледните и новогодишните празници фирма „Хипо-3“ предлага намаление на поръчката на контейнер за отпадъци в периода 1 декември 2018 – 31 януари 2019  г.

 

Намаленията са:

 

  • Цената на 4-кубиковия от 100 лв. става 80 лв. .

 

 

  • Цената на 7-кубиковия контейнер от 140 лв. става 120 лв. .

 

Нека по случай празниците направим едно добро дело и започнем годината на чисто.

 

Поръчайте си контейнер на намалена цена сега и ще Ви отървем от боклука за нула време.

 

Весели празници от нас!

 

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment