Да строим устойчиво нашия свят

Рециклирането и разделното изхвърляне на отпадъци са тенденция, която ще трае вечно. Ще трае вечно, защото не просто е необходимо и модерно, а е въпрос на разумен начин на живот рационално да третираме боклука. Особено строителните отпадъци.

Тъкмо строителните отпадъци са най-важният таргет, когато говорим за рециклиране. Всеки прави ремонти. Рано или късно тежкият, основен ремонт чука на вратата на всеки дом. И обикновено свързваме ремонта с неща като дандания, мръсотия, вбесяващо къртене на стени, плочки, мазилка, прахоляк, разправии с майстори и всевъзможни строителни фирми.

И казусът е: Търся строителна фирма, която да не ме одере жив и да направи читав ремонт вкъщи. Такъв, че да не се налага да плащам на друга строителна фирма да преправя нещата.

Така покрай всички проблеми и грижи, съпътстващи ремонтите и строителните дейности, обикновено се забравя за ефективността, рационалността и околната среда.

А те са важни. И то не в дългосрочен план, а вече и в средносрочен план.

В тази връзка, знаете ли че...

 

Бетонът е чудесен строителен материал за рециклиране?

Защо? Най-напред защото е особено разпространен. От него има много. И най-малкото, рециклираният бетон може да се ползва повторно като трошен материал за основа на нов строеж или друг ремонт.

Освен това бетонните отпадъци имат много висок потенциал за рециклиране и могат да се превърнат в широк набор от бетонови изделия. От рециклиран бетон може да се изграждат например стени, пейки, градински съоръжения, подпори, основи за тераси...

Така рециклираният бетон може да намали значително разходите по добиване на необработени инертни материали като чакъл и камък.

Също така натрошеният бетон може да се използва като основа за разнообразни настилки – например на пътеки. А ако се подходи творчески, натрошените парченца бетон могат и да добият декоративна стойност.

Тоест бетонът има най-разнообразни приложения, дори и извън строго строителната сфера. Това превръща рециклирането му в особено ценна и интересна област от дейностите по оползотворяване на строителни отпадъци.

Освен това...

 

Технологията за рециклиране на бетон е позната, проста и сравнително ниско енергоемка

Базовата технология за рециклиране на бетон включва:

  • Раздробяване на големите късове бетон, отчупени след къртенето

 

  • Допълнително натрошаване до постигане на желаните размери и кубичност.

 

  • Отделяне на армировката

 

  • Пресяване и почистване на материала с цел отстраняване на замърсяванията от по-фините частици. Използват се сепаратори, водна флотация, магнити, за да се отделят нежеланите примеси. Това, което остава са чистите частици бетон

 

  • Сортиране на отделните и по-големи парчета бетон, според размер и форма

 

В процеса на рециклиране на бетона се ползват специфични машини за натрошаване, сепаратори, магнити.

След като бетонът се рециклира, неговият живот продължава. Той може да се ползва за същите цели като първоначалния материал – в строителството, за битумни смеси, за настилки за пътища и самолетни писти, всякакъв вид транспортни площи. За да се постигне нужният ефект във всички направления на оползотворяването на бетона, най-важната част е магнитното сепариране и след това сортирането.

Магнитното сепариране на раздробения бетон преборва началната хетерогенност на материала, чрез отделяне на армировката. Сортирането на отделените бетонни парченца също се справя с разнородността на началния материал. Тези процедури са важни, тъй като чрез тях се контролират свойствата на рециклирания бетон – дробимост, мразоустойчивост, съдържание и пропорция на различни примеси.

Също така са важни и формата и размерът на зърната на рециклирания бетон.

Особено ефективен метод за пречистване на бетона е флотацията. Чрез нея се отмиват най-фините примеси, което създава условия за високо качество на рециклирания продукт.

Рециклирането на бетон е голямо предизвикателство за по-чиста и ефективна работа. Колкото повече напредваме, толкова по-устойчиво ще строим нашия свят.

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment