Как да построим цял нов, по-чист и по-шарен свят – тухла по тухла

За рециклиране на отпадъци се говори много. Темата е винаги актуална, заради нарастващия отпечатък на хората върху околната среда.

Ясно е: колкото повече се рециклира, толкова повече намалява този вреден отпечатък.

И това се случва основно в 2 посоки:

  • Ресурсите се използват многократно и така се спестяват

 

  • По-малко от използваните ресурси отиват на боклука, превръщайки се в източник на замърсяване.

 

Също е важно кои видове отпадъци са най-замърсяващи, най-трудно се разграждат и се произвеждат в най-големи количества.

Определено това са строителните отпадъци. Човечеството превръща строителните отпадъци в основна форма на боклук и оттам на щета за околната среда.

Това е до голяма степен парадоксално, защото именно строителните отпадъци съдържат най-много ценни материали – материали, които могат да се рециклират и да станат основа за нови блага.

Тъкмо затова рециклирането на строителни отпадъци е основно предизвикателство в битката за пестене на ресурси и по-чиста околна среда.

Но за много хора темата рециклиране на отпадъци е далечна, абстрактна, дори скучна. Те са наясно с ползите от рециклираните отпадъци, приемат за съвсем логични опитите за повторна употреба на разнообразни строителни материали, но в същото време си представят тези предизвикателства като мътни добри пожелания.

По тази причина е хубаво да се популяризират добрите примери, свързани с отговорното рециклиране на строителни отпадъци. И е още по-хубаво това да се прави не с назидателен тон, а като катализатор на градивно любопитство.

Това ще направим сега. Представяме ви една оригинална идея за рециклиране на тухли...

 

Уникалните декоративни тухли на StoneCycling

StoneCycling е компания, занимаваща се с рециклиране на тухли и превръщането им в нови тухли. Уникалното обаче е, че в процеса на рециклиране е вложено арт вдъхновение.

Компанията залага на смесване на разнообразни отпадъци от стари тухли като основа за създаване на нови.

Така се получават уникални декоративни тухли с разнообразни цветове, шарки текстури и форми.

По този начин StoneCycling добавят полза от рециклирането. Освен повторно използване на строителни материали, те създават съвсем нов продукт. Продукт с нов, декоративен ефект.

Тухлите, създавани от StoneCycling, имат оригинална текстура и са изпъстрени в разнообразни шарки, което позволява да се изградят свежи декоративни акценти в конструкциите.

Този ефект привлича все повече компании, които търсят по-интересни екстериор и интериор. Например световно-известната верига Starbucks вече използва декоративните тухли за своите заведения. Използването на различни като дебелина, цветове и степен на обработка материали придаде съвсем нова естетика на някои техни заведения както интериорно, така и екстериорно.

Уникалният декоративен ефект на тухлите идва както от смесването на разнообразни рециклирани материали, така и от начина на обработката им до създаване на сместа.

StoneCycling използват рециклираните тухли по 3 начина:

  • Суров – парченцата от рециклираните тухли се превръщат в основа за нова тухла, без особена обработка
  • Нарязан – в текстурата на новата тухла се виждат като нарязани отделни парченца от различни тухли, които образуват интересни шарки – повърхността става като пъстра мозайка от нарязани тухлени парченца
  • Надупчен – материалът от стари тухли е неравномерно сплъстен, като на места има малки вдлъбнатини и дупчици, което оставя усещане за дълбочина и автентичност

 

Много разнообразни декоративни ефекти могат да се постигнат с тухлите от рециклирани материали. Това даже е цяла нова ниша в строителството и декорацията на сгради, която набира скорост.

А най-хубавото е, че с използване на декоративни тухли от рециклирани стари тухли се пестят ценни ресурси и се намалява отпадъка от строителната дейност.

Така можем да построим нов, по-чист и по-шарен свят – тухла по тухла!

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment