Страховито количество отпадъци в началото на ноември

Количеството битови отпадъци варира, според периода и сезона. Хората изхвърлят различни количества и видове боклук в зависимост от това дали работят, дали са на почивка или дали се отдават на празнуване.

По правило в дните около големи празници количеството битови отпадъци набъбва значително. И напълно логично – тогава хората не са на работа, събират се в големи компании, консумират повече.

Любопитно е да се установи кои празници какво количество отпадъци генерират, както и какъв е видът на боклука.

Например Хелоуин.

Отворените отношения между България и САЩ отключиха любопитството на българите към типично американски празници. И съответно към типично американски потребителски навици.
Вече в почти всяко българско семейство има някои роднина, живеещ в САЩ, който от време на време си идва при семейството.

И като идва, носи... обичаи, традиции, интересни практики, култура.

Така вече доста български семейства се отварят за празници като Хелоуин, Денят на благодарността, дори за Денят на независимостта.

От тази перспектива е любопитно как увеличеното количество празници и как самият характер на тези празници влияят на количеството и вида отпадъци.

 

Нека надзърнем към нещо страховито...

 

Отпадъци покрай Хелоуин

Хелоуин става все по-любопитен за българите празник. Щом настъпи вечерта на 31 октомври, не бива да сте изненадани от посещението на пременените в страховити костюми съседски хлапета.
Интересно е, различно е, весело е. За все повече българи.

Покрай Хелоуин обаче се натрупват доста и специфични битови отпадъци.

Да надзърнем зад някои страховити данни само за САЩ, според проучване на изследователската агенция Censuswide :

Хелоуин е същински кошмар по отношение на текстилните и пластмасовите отпадъци. По това време на годината тези видове битови отпадъци нарастват значително и скокообразно.

Около и над 7 000 000 карнавални костюма отиват в кофите за битови отпадъци всяка година. Това са разнообразни шапки на вещици, гумени и пластмасови маски, гримове, страховити аксесоари, които се превръщат в боклук, пътуващ към депата.

37% от костюмите за Хелоуин се обличат само веднъж, след което се изхвърлят всяка година.

Над 600 000 тона тикви се изхвърлят в САЩ в депата за отпадъци по време на Хелоуин.

Близо 60% от американците биха купили тиква, само за да я издълбаят и оформят в Хелоуински вид.

Това са наистина страховити данни по отношение оползотворяването на ресурси и изхвърлянето на битови отпадъци.

Хубаво е и в България да правим подобни изследвания. Особено ако съответният момент от годината предполага нарастване на специфичен вид отпадъци. Така ще имаме по-детайлен поглед върху консуматорските си навици и върху начините да се справяме с боклука.

А боклукът може да се образува от най-различни видове битови отпадъци, които подлежат на различно третиране и различно рециклиране.

Замислете се.

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment