Дишаме ли отпадъци в София?

В България все още съществува и е даже разпространена една от най-замърсяващите практики при обработка на отпадъци.

Изгарянето на отпадъци!

Изгарянето на отпадъци неминуемо замърсява въздуха. При това тежко!

Това важи особено за изгарянето на строителни отпадъци, в състава на които има много и разнообразни химически елементи.

За съжаление изгарянето на отпадъци се практикува доста у нас. И това важи както за селата, така и за
градовете.

Включително и за София!

В София има райони, изпълнени с къщи и дворове. Българите обикновено използват дворовете като работилници, в които трупат разнообразни строителни материали. Част от които редовно се превръщат в строителни отпадъци.

И понеже извозването на строителни отпадъци до сметище в София е трудоемка и специфична задача, често някои хора решават да ги изгорят.

Така постигат 2в1: отървават се сравнително лесно от част от натрупания боклук и го оползотворяват като средство за отопление.

Само че щетите за въздуха от тази практика са огромни. И стават още по-огромни като се прибави изгарянето на отпадъци от автосервизите.

Отдавна се знае, че някои автосервизи нерегламентирано изгарят опасни отпадъци като отработено масло например. Това е истинска „мръсна бомба“ за въздуха в София и всеки ден влошава средата в столицата драстично.

А мерки срещу нерегламентираното изгаряне на отпадъци в София?

Взимат се. Всяка година. С разнообразна ефективност.
Например за края на 2018 година от Столична община и Регионалната инспекция по околна среда са предвидени проверки за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в авто сервизи и пунктове за вторични суровини.

Като превантивна мярка в София до края на годината са планирани и проверки за изгаряне на материали на открито. Друга превантивна мярка ще бъде по-честото следене за подозрително струпване на едрогабаритни отпадъци.

Основната цел на мерките е отпадъците да се отстраняват навреме, да се извозват по-често и да не съблазняват като материал за евтино отопление.

Планират се и по-косвени мерки за подобряване на качеството на въздуха в София. По-конкретно това са мерки за залесяване на града. Идеята е, най-вече посредством доброволчески инициативи и с активната подкрепа на общината, да се посадят дървета. Ставайки гора, тези дървета ще пречистват въздуха на София. Столична община се ангажира да осигури фиданки и инструменти за засаждане.

Ако ви е грижа какво дишат софиянци, през почивните дни се включете в есенното залесяване на Новата гора на София. Официалното откриване на инициативата е на 21 октомври, а датите за активно залесяване са:

• 27.10.2018 Събота
• 28.10.2018 Неделя
• 03.11.2018 Събота
• 04.11.2018 Неделя
• 10.11.2018 Събота
• 11.11.2018 Неделя
• 17.11.2018 Събота
• 18.11.2018 Неделя
• 24.11.2018 Събота
• 25.11.2018 Неделя

Включете се в инициативата поне с осъзнато отношение към отпадъците през идната година.
Нека София диша дълбоко и нека е здрава!

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment