Почивка на чисто?

Лятото горещо, хайде на море, чайки пеят, слънцето пече. Обаче изведнъж...

Погледът попада

на изхвърлена опаковка от нещо си,

после пък на прелетяваща хартийка

и слънчевата идилия е някак опетнена.

Отпадъците по морето омърсяват всяка лятна почивка. Всяка година по плажовете, в морето, в курортите се препълва с разнообразни битови отпадъци, които силно загрозяват пейзажа.

Затова и тази година се обсъжда политика за почистване по курортите и намаляване количеството на битовите отпадъци.

 

Какво най-общо предвиждат обсъжданите мерки?

Една от най-интензивно дискутираните теми е разделното събиране на отпадъците. То ще остане предимно на доброволен принцип и това лято, но през следващата 2019 година се предвижда да стане задължително – това съобщиха от екоминистерството.

Причината все по-задълбочено да започнат да се обсъждат все по-крути мерки за отпадъците по Черноморието е, че се констатира огромно замърсяване с пластмасови отпадъци.

Пластмасовите отпадъци са огромен проблем, защото:

  • Силно разпространени са – особено сред туристически центрове
  • Много трудно се разграждат

А последните проучвания сочат, че по-големият процент пластмасови отпадъци се дължи на поведението на туристите и плажуващите и се генерира, покрай крайморските заведения.

Друга мярка за намаляване на отпадъците и замърсяването по морските ни курорти това лято ще са здравните инспекции. Такива се провеждат още от началото на юни и изследват основно чистотата на морската вода по крайбрежието. За този летен сезон са предвидени още две сериозни и мащабни инспекции, като специално внимание ще се обърне на връзката между плажните заведения и канализационните системи в курортите. Нарушителите ще бъдат санкционирани.

Но реално е в интерес на всеки от нас да намалим битовите отпадъци по летните курорти.

 

Какво правим?

Само си представете ситуацията. Вече наближавате плажа. Паркирате колата, след изтощително шофиране. Най-после ви лъхва онзи, омагьосващ мирис на море. Чувате писъка на чайките. Съзнанието ви се отпуска, изхвърля ангажиментите и започва жадно да попива атмосферата. Потъвате в онова, крайморско спокойствие, като в мек, духовен фотьойл. Крясък на чайки, лек морски бриз, морско ухание, тъмно синя шир пред вас, приятно пясъчно галене по стъпалата.

И внезапно, настъпвате опаковка, вятърът ви плесва по лицето с нещо мръсно, а чувате някъде наблизо майка да вика на дете: Не пипай това в никакъв случай.

Доста дразнещо нали?

Нека всички пазим хубавите плажни усещания с отговорно отношение към отпадъците. Може и да не предприемате кой знае какви мерки. Просто се замисляйте и за чистотата, освен за почивката и например:

  • Намалете до минимум употребата на прибори за еднократна употреба

 

  • Кафето може и да е в хартиени чаши

 

  • А капучиното има същия вкус и, когато го пиете без сламка

 

  • Коктейлът също може да мине и без чадърче. Или ако много искате да Ви е лятно отвсякъде, просто после си запазете чадърчето за спомен. Не го изхвърляйте безразборно.

 

  • Найлоновите торбички също не са от първа необходимост

И при всички случаи, изхвърляйте отпадъците културно и на предназначените за това места. За подкрепа, разчитайте на лицензираните фирми за извозване на отпадъци.

Просто ако пазим чист, лятната почивка ще е по-пълноценна за всички.

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment