Боклук или отпадък? Това е въпросът за чистотата

Ето ви един въпрос: Вие всъщност боклуци ли или отпадъци трупате и изхвърляте?
На практика натрупаните отпадъци не са нещо толкова страшно. Боклуците... боклуците са тези, които вгорчават – а често и вмирисват живота.

Та, първата стъпка към чистотата е да увеличите количеството отпадъци за сметка на количеството боклуци.

А голямото количество боклуци лесно се превръща в голямо и трудно контролируемо количество отпадъци – особено ако не му обърнете внимание навреме!

Странно, а? Чудите се какво искаме да кажем.

Боклук или отпадък? Това е въпросът!

Наистина важен въпрос – особено за осъзнатостта, с която живеете. Нека определим двете понятия. А после нека ги разграничим.

Боклук е всичко, което натрупвате, което замърсява, което не е на място и което ви пречи у вас. В неизползвана за живеене стая, в килера, в мазето или в малък склад или в градинката пред блока. Това са всички неща, които,

не ползвате,

запокитили сте някъде

и се опитвате да забравите.

Само че боклукът си е боклук. Постоянно напомня за себе си. Я нещо ще се развони, я ще попречи на плановете ви да складирате нещо наистина ценно, я ще ви посрами, ако на него се натъкнат тези страшните

„чужди хора вкъщи“.

С боклука вкъщи, или в офиса ще трябва да каните само „наши хора“. Хора, които живеят и работят в подобна кочинка може би?

Стара техника, която „може пък да потрябва“, инструменти, които „абе да са под ръка, че знае ли се“, стари дрехи, стари мебели уж „семейна реликва“, стара стока...
Боклук и толкова!

Рационалното поведение, което съветваме да възприемете е постоянно да се опитвате превръщате боклука в

Отпадък!

Отпадъкът е всичко, за което взимаме окончателно решение, че не ни трябва повече.

Например:

• старите инструменти в гаража се превръщат в желязо

• старите мебели стават на мебелен текстил, дървесина, пластмаса, метал

• старата техника става технологичен отпадък, много ценен за рециклиране.

И какво ще се случи, ако започнете активно да разделяте боклука от отпадъка?

Освобождавате се от едно, спомняте си за друго

Това мислене за боклуците и отпадъците ще ви приканва към чести ревизии. Така ще насочите вниманието си към нещата, които наистина са още ценни за Вас и към тези, които вече само пречат.

И ще си подредите къщичката както се казва.

Спасявате много неща в дома от съдбата на отпадъците

Ако сте корав Плюшкин и постоянно трупате разни неща, превръщайки ги в боклуци, може да отпишете ценни вещи като отпадъци без те да са такива. Просто нещо ви пречи, държите го някъде, то прашасва и накрая отива на сметището.

А ако не е било необходимо да става така?

Представете си, че от много години държите вкъщи някакви фитнес уреди. Например гладиатор и велоергометър. Нито вие, нито близките ви ги ползвате.

Така тези иначе ценни вещи стават боклуци във Вашия дом. Боклуци, които скоро може да се превърнат в отпадъци. Ако сте им се ядосали, ако прецените, че са се разбричкали напълно и че заемат твърде много място.

И ги изхвърляте!

На сметището!

Така ги превръщате в отпадъци.

Необратимо!

А може да подходите другояче. Неизползваните от Вас фитнес уреди, може да са много полезни в някоя фитнес зала. Особено ако собствениците ги постегнат и посмажат малко и им вдъхнат нов живот...

Защо трябва да стават отпадъци? Защо трябва и да са просто боклуци във Вашия дом?

Запомнете: в много случай в боклука има живот, има полезен материал, има стойност – която не бива да се похабява нито като този боклук се трупа безотговорно, нито като се превръща в отпадък лековерно.

А истинските отпадъци?

Това са всички напълно (непотребни) неща, които наистина няма да се ползват повече и трябва да бъдат изхвърлени.

Изглежда, че отпадъците са нещо напълно излишно. Нещо, от което трябва да се отървем на секундата. И тук може да направите грешка!

Вече сте сигурни, че дадена вещ е отпадък, че няма никаква стойност за Вас, че и за друг няма стойност и решавате просто де изхвърлите отпадъка, където ви падне.

Така превръщате това, което за Вас е отпадък в боклук за другите хора, а и в боклук за околната среда.

Например изхвърляте непотребни строителни материали в произволна кофа до блока или пък на място, което Вие сте определили като сметище.

Така замърсявате околната среда и генерирате загуба.

На практика отпадъкът наистина е нещо, което няма ползвате повече и което трябва да изхвърлите, но това важи само за Вашата ситуация.

На Вас този отпадък не ви трябва. Това не означава, че в него няма още стойност. В много от случаите за това, което за Вас и отпадък, може да се намери друго приложение. Например изхвърлените стари мебели стават дървесина, изхвърлената стара техника става метал, пластмаса, разнообразни сплави, химически смеси...

Нека не превръщаме всички отпадъци в боклуци и загуби

Когато се освобождавате от боклука си, превръщайки го в отпадък, отговорно е да се погрижите изхвърляното от Вас да бъде третирано като отпадък – тоест да бъде събрано, извозено, сортирано и оползотворено.

Иначе пак създавате боклук – който обаче не Ви е в къщата.

Ако поръчате професионално почистване и извозване на отпадъците, специалистите ще ги сортират допълнително. В края на процеса по сортиране ще се стигне до материалите, които наистина са отпадък. Всичко, което подлежи на рециклиране, ще бъде отделено и, ако се прояви отговорност, няма да попадне нито в графата Боклук, нито в графата Отпадък.

Ще попадне в графата Ресурс!
И ще се ограничат както боклуците, така и отпадъците, така и разходването на ресурси.

Боклуци, отпадъци и ресурси

Поуката от този текст е, че ако се замисляме над описаните понятия, можем да заживеем по-чисто и ефективно.

Можем по-често да отделяме непотребните за нас неща, за да намаляваме боклука около нас. След това да сортираме отпадъка и да рециклираме всичко така, че да проверяваме на различните нива кое наистина да се превърне в отпадък – в нещо, което трябва да отделим и обезопасим, за да не замърсява.

И накрая да намалим и боклуците, и отпадъците – като в същото време спестим и оползотворим ценни ресурси.

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment