4500 мръсни Айфелови кули издигаме всяка година


Отново всяка година 55 милиарда долара отиват на сметището

Какво направихте със стария си смартфон? Помните ли? Когато се появи следващия модел. С по-добрата камера. И с по-мощния процесор. И с повечето страхотни функции и приложения.

Изхвърлихте стария си смартфон, нали? А той иначе си работеше. Нищо му нямаше. Но не беше толкова... страхотен, лъскав, як.

Като Вас са милиони хора по света. И всеки ден те изхвърлят – уж! – остарели смартфони, таблети, лаптопи, телевизори, стари компютри, хладилници, печки и всякакви други електронни джаджи.

Резултатите?

Непрекъснато се образуват нови и нови планини от електронни отпадъци. Или пък кули.

4500 Айфелови кули от електронни отпадъци

ООН публикува втори доклад, касаещ световното натрупване на електронни отпадъци. Данните в него са наистина поразителни:

Около 45 милиона тона електрически и електронни устройства излизат от употреба всяка година. Излязлото от употреба оборудване расте все повече и все по-бързо.

Всеки човек допринася за нарастването на количествата електронни отпадъци средно с по 6 килограма

• Ако изхвърлените уреди – като хладилници, телевизори, фотоволтаични модули, компютри, лаптопи, таблети, мобилни телефони... – бъдат транспортирани с камион, ще са нужни 1,2 милиона броя 40-тонни превозни средства

• Едва 41 от държавите в света са способни да регистрират достатъчно точно обемите на изхвърляните електронни отпадъци годишно. Когато статистически данни липсвали, експертите изчислявали полу на сляпо, използвайки данни от предходни години и залагайки определени коефициенти, считани за „реалистични“. И реално изхвърлената електронна скрап може би е доста повече.

А според изчисленията, това количество електронна скрап като тегло е еквивалентно на 4500 Айфелови кули!

От тези данни следва, че проблемът с натрупващите се електронни отпадъци в световен мащаб придобива гигантски размери и че не сме запознати със задоволителна точност с истинските му мащаби.
Този проблем не касае само замърсяването на околната среда. Разбира се, тези колосални и нарастващи всяка година количества електронна скрап причиняват много щети на околната среда, но също така губим и финансово.


Строим Айфелови кули и от финансови загуби

Годишно светът губи милиарди долари, само поради неефективно рециклиране на електронни отпадъци. Изхвърляните електронни отпадъци всяка година ни струва над 50 милиарда долара. Те определено са една доста ценна скрап.

Основно се изхвърля бяла домакинска техника, като голяма част от отпадъка не се рециклира и се натрупва направо на сметището.

Тези два типа Айфелови кули ни тежат все повече. И към тях трябва да прибавим заформящия се вече облак от електронни отпадъци в космоса около Земята. По данни на НАСА, в орбитата на планетата ни кръжат около 500 000 парчета електронни отпадъци, съставени от отломки и парчета от сателити, ракети, спътници, космическа техника.

Изглежда, проблемът с електронните отпадъци все повече ще затрупва света с тежки въпроси за бъдещето.
Дано по-бързо намираме верните отговори!

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment