През 2018 година светът трябва да мисли повече за рециклирането на електронни отпадъци

След празнуването по Коледа и Нова година огромна маса хора в целия свят се радват на своите нови устройства, получени като подарък. Електронните джаджи са сред най-предпочитания вид подарък на нашето време.

Това означава много неща. Радост, еуфория, нови възможности за забавление и общуване, усмивки, пълни с благодарност погледи... Означава обаче и...

Че огромна маса хора ще се отърве от старите си устройства – телефони, таблети, лаптопи, компютри, телевизори, електрически четки за зъби... – и ще ги замени с чисто нови.

Това ще създаде нова вълна от електронни отпадъци. И тази вълна ще е голяма.

Според някои статистически данни вероятно до 2021 година планетата ни ще бъде затрупана с цели 52 милиона тона електронни отпадъци, формирани от остарели хладилници, мобилни телефони, перални машини, фурни и всякаква друг битова техника. От тях само около 20 % са с напълно ясна съдба – изхвърлени са правилно, извозени са до подходящо сметище, рециклирани са.

Останалите 80 % от електронния скрап обаче е попаднал на места, от които нанася тежки поражения върху околната среда.

Така се стига до огромно увеличение в натрупването на електронни отпадъци. Общата стойност на изгубените суровини, според някои изследвания, се равнява на около 55 милиарда евро.


Какво толкова има в електронните отпадъци, което ги превръща в такъв проблем?

На първо място, електронните отпадъци са специфични отпадъци. В техния състав има химикали, които са силно токсични и замърсяват бързо околната среда.

На второ място, голяма част от веществата, съдържащи се в електронните отпадъци, са много ценни и безразборното им изхвърляне представлява огромна загуба. Става дума за суровини като злато, платина, сребро, мед... Ако не бъдат обработени правилно отпадъците, човечеството се лишава от възможността да ползва тези вещества повторно.

Какво да направим, за да намалим вредните ефекти от трупането на електронни отпадъци?
Най-лесно и бързо ще постигнем ефект, ако ограничим консуматорското си поведение. Не е абсолютно необходимо всяко устройство вкъщи да е последен модел, нали? Няма нужда веднага да хвърляме фурната си, само защото сме си харесали по-нова и по-лъскава.

Трябва и да мислим повече в посока рециклиране на електронни отпадъци. Експертът Рудигер Кер смята, че е добра практика компаниите да запазват собствеността върху устройствата, като само услугите, предоставяни от тези устройства, стават предмет на покупко-продажба. А при нужда на потребителите да се предоставят заместители. Така, според него, бизнесът ще има по-голям контрол върху продуктите и ще осигури по-лесно тяхното събиране и рециклиране.

По всичко личи, че и през 2018 година Светът ще търси решения на казуса „Електронни отпадъци“. Да си пожелаем успех в тази борба, за да продължаваме да свързваме технологиите с решения, а не с проблеми.

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment