8 базови съвета за почистване на мазе

Почистване на мазе е може би едно от най-малко занимаващите и отблъскващи ума занимания, свързани с поддръжката на дома. Българските мазета често са едни от най-неприветливите, неуютни и направо зловещи места, за които можем да мислим във връзка с чистотата и комфорта.

Но е важно поне от време навреме да организираме по някое и друго по-мащабно почистване на мазе.

И – може да е учудващо – ползите от него може да са разнообразни. Ето няколко:

 • Мазетата често се ползват като склад, след изхвърляне на стари мебели. Все още доста хора, вместо да разчитат на лицензирани фирми за извозване на отпадъци, използват мазето като склад за стари мебели. Затова едно основно почистване може да освободи непредвидено допълнително пространство, че даже и да Ви напомни за ценна вещ, която притежавате, но сте забили в тъмнината на мазето и сте забравили. А допълнителното пространство в дома винаги е ценно. В мазето може да държите запаси с домашна ракия примерно. Или най-малкото да складирате нещо, което Ви се пречка, но и не искате да го изхвърляте.
 • Ако освободите място в мазето, може реално да го ползвате като допълнителна и съвсем функционална част от Вашия дом. Може веднага да извлечете полза. Например да държите там инструменти, велосипеди, ски или сноуборд оборудване... Друг е въпросът за безопасността де, но на практика замислете се: За какво Ви е мазе, ако никога не го ползвате и постоянно се чудите как да преподредите дома си, за да поберете всичките си необходими постоянно вещи.
 • С почистването на мазето може да намерите по-добро място за някои ценни вещи, които по принцип да останат в там, за да не се налага да ги изхвърляте или да търсите някъде платен склад -  например някои стари мебели, със стойност на семейна реликва или дори стока, която евентуално бихте ползвали във връзка с бизнеса си. Имайте предвид, че в София има страшно много подпочвени води, а канализацията определено не е на топ ниво. София направо плува. Особено в по-дъждовните месеци. Затова много често мазета на жилищни блокове, мазета на магазини, мазета на офиси се превръщат в... „мръсните басейни на сградата”. А при по-сериозна повреда в канализацията, някои мазета направо си се заблатяват. Та, добре е да вземете превантивни мерки, срещу пораженията от едно евентуално наводнение на мазето и да преподредите вещите така, че да са в безопасност. За което е нужно пространство в мазето.

 

Жертвайте една отпуска за почистване на мазето, свържете се с фирма за извозване на битови и строителни отпадъци, запретнете ръкави и

ще разберете, че всъщност не сте направили жертва.

Направили сте инвестиция. В хигиена, чистота, удобство, подреденост, пространство.

А защо не и в създаване на малка работилничка, където да си държите инструменти и да майсторите, когато положението е  „Вкъщи да правиш кочина – абсурд!”

Ето 8 базови съвета за почистване на мазето, както и за превръщането му в добре усвоена част от дома:

 1. Започнете малко по малко. Не е необходимо на юруш да изтарашите цялото мазе. И след това да се възстановявате цяла седмица примерно. Чистете мазето и изхвърляйте това, което вече смятате за боклук постепенно.
 2. Сортирайте вещите в мазето. Това изисква най-вече да убиете Плюшкина у себе си. Или у човека, с когото живеете. За да почистите мазето ефикасно, трябва да сте наистина безпощадни към непотребните вещи. Сортирайте ги внимателно и с увереност посочете тези, „осъдени да отидат в сметището”.
 3. Разбира се, крайна строгост в изхвърлянето на стари вещи от мазето не е необходима. Вижте дали някои от тях не подлежат на реновиране. Има фирми, специализирани във възстановяването и извличането на стойност от стари вещи – примерно стари мебели -, към които може да се обърнете.
 4. Така и така сте се заловили с почистване на мазето – проверете за течове. И най-малкия теч в мазето е предпоставка за развитие на микроорганизми и процеси на разлагане, а оттам и за бързо натрупване на още мръсотия и боклук.
 5. Помислете добре кои от остатъците от предишния ремонт са Ви наистина необходими и кои да изхвърлите. Често от ремонтни дейности остават инструменти, смески, бои, лепила..., които най-често се съхраняват в мазето. За всеки случай. Само че случай не идва и не идва. Ако сте в такава ситуация, ревизирайте инвентара си и изхвърлете ненужното.
 6. Ако можете, се погрижете за въздухопроводите, отворите и пукнатините в мазето. Оттам влиза влага и мръсотия. Освен това се запушва пътя за влизане на сравнително по-чист въздух в мазето.
 7. Разберете се със съседите за вехториите в мазето. Ако съседите Ви са разбрани, бихте могли да получите властта на отговорник по чистотата в тези пространства и периодично да изхвърляте ненужни и застаряващи вещи. Те събират прах, мръсотия и влага и са сред основните причинители на лошия климат в мазетата.
 8. Ако ще изхвърляте много отпадъци от мазето, още повече ако част от тях са строителни отпадъци, свържете се със специализирана фирма за почистване и товаро-разтоварни услуги. Служителите на такива фирми разполагат с опит, екипировка и специални чували и контейнери за извозване на отпадъци с разнообразна вместимост. Услугите обикновено включват изнасяне на отпадъците от хамали, осигуряване на здрави чували и контейнери за отпадъци, уреждане на тротоарно право, транспорт до регламентирано сметище, почистване на терена.

Доверете се на Хипо 3 за почистване на мазето и изхвърляне на отпадъците. Нашите контейнери за извозване на боклук и услуги по почистване на мазета ще Ви облекчат и ще освободят бързо пространството в мазето.

 

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment