Морското сражение с отпадъците вече и в български води!

В Бургас вече е отворен за посетители уникалният ветроходен кораб на екоорганизацията Грийнпийс. Всички жители и гости на града имат възможността да го разглеждат от 5 август, когато той акостира на пристанището.

Следваща спирка на кораба на Грийнпийс е Варна. Там той ще акостира на 12-ти август и ще остане до 13-ти август.

 

Какво точно представлява този кораб?

Наречен е „Rainbow Warrior” и с годините се е превърнал в символ на битката на екоорганизациите с отпадъците, изхвърляни във водните басейни на планетата ни. Конкретно той е част от кампанията на екологичната организация Грийнпийс за намаляване на замърсяването с пластмаси в реките, моретата и океаните.

С развитието на туризма в целия свят и с укрепването на транспортните мрежи водните басейни на Земята се замърсяват все повече и все по-интензивно. Това влияе негативно на морските видове, а и на човечеството, променя баланса на планетата и качеството на водните ресурси.  Корабът „Rainbow Warrior” носи важното послание за ценността на океаните и моретата на планетата ни и ни напомня да се грижим за тях като за истинска съкровищница от нашия голям общ дом.

Корабът „Rainbow Warrior” обаче прави и нещо повече от популяризация на екологичната философия...

На борда на „Rainbow Warrior” е монтирано високотехнологично оборудване, с което се правят обстойни изследвания на натрупаните в океаните и моретата отпадъци.  Също така, позволява на експертите да проучат общото състояние на екосистемите в изследваните водни басейни, за да имат отправна точка за последващо планиране не екологичните инициативи.

Rainbow Warrior” е трето поколение кораб, който е ангажиран в борбата със замърсяването на водните басейни на Земята. Неговият предшественик е бил потопен в резултат на бомбен взрив през 1985 година. Като причина за инцидента се изтъква факта, че корабът е участвал в акции за блокиране създаването на въглищни пристанища, акции за спиране на ядрени тестове в Тихия океан, акции за залавяне на бракониери.

„Rainbow Warrior” е конструиран специално за „чисто” плаване из водните басейни на Земята. Формата на корпуса му е разработена от корабни инженери с цел постигане на максимална енергийна ефективност, системата за задвижване е изцяло електрическа, има специална Централна система за зареждане на горива и масла, която предотвратява разливите. Освен това корабът разполага със система за третиране на вредните газове, минимизиране на емисиите на азотни оксиди, редуциране на емисиите на прахови частици.

 

Програма за посещението на кораба „Rainbow Warrior” в България

В Бургас:

  • 5 август – от 16:00 часа до 19:00 часа – Отворени врати и фестивал (работилници и игри на кея)
  • 5 август – от 21:00 часа до 23:00 часа – Филмова вечер на кея
  • 6 август – от 10:00 часа до 13:00 часа и от 16:00 часа до 19:00 часа – Отворени врати, фестивал и прожекции на филми; от 21:00 часа до 23:00 часа – Филмова вечер на кея

 

Във Варна:

  • 11 август – от 21:00 часа до 23:00 часа – Филмова вечер на кея
  • 12 август – от 10:00 часа до 13:00 часа и от 16:00 часа до 19:00 часа - Отворени врати, фестивал и прожекции на филми
  • 12 август – от 21:00 часа до 23:00 часа – Филмова вечер на кея
  • 13 август – от 10:00 часа до 13:00 часа и от 16:00 часа до 19:00 часа – Отворени врати и фестивал.

 

Ако сте на море в момента в Бургас или Варна, можете да се запознаете с кампанията на кораба „Rainbow Warrior” и да се включите в морското сражение с отпадъците.

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment