Текстилните отпадъци – територия за оползотворяване на отпадъци с голям потенциал

Отпадъците от текстил съставляват значителен процент от общите битови отпадъци на домакинствата. Заради развитието на икономиката все повече хора могат да си позволят все повече дрехи от различни платове, в разнообразни размери и с разнообразни кройки.

Така трупаме дрехи, които износваме бързо или на които им минава модата.

Тези дрехи се превръщат в текстилни отпадъци.

Текстилните отпадъци обаче в значителната си част могат да бъдат рециклирани, вместо да отиват направо в сметищата. Можем да постигнем значително оптимизиране на разходването на ресурси и да намалим количеството изхвърлян отпадък в сериозна степен.

Ето малко цифри: Изчислено е, че във Великобритания например хората изхвърлят над 2 милиона тона текстилни отпадъци годишно. За САЩ количеството е два пъти по-голямо: над 4 милиона тона годишно.

Също така е установено, че текстилът съставлява около и над 3% от обема битови отпадъци за всяко домакинство. А реално 50 % от това количество може да се рециклира.

Така според проучванията на експерти, ако, вместо да изхвърляме стари дрехи и да ги заменяме с чисто нови, всеки от нас купува годишно поне по една вълнена дреха, изработена от рециклиран текстил, биха могли да се спестят около и даже над 371 милиона галона вода и 480 милиона тона химически оцветители.


Видове текстилни отпадъци

При правилна обработка и внимателно сортиране текстилните отпадъци могат да се превърнат в източник на разнообразни ресурси.

Повечето експерти делят текстилните отпадъци на 2 основни вида:

• Отпадъци, които се получават при самото производство на текстил – това са вторични продукти, резултат от процеса на производство

Отпадъци, които се получават, щом текстилът стигне до крайните потребители – това са всички видове стари дрехи и други вещи в домакинството, изработени от текстил

Позитивна практика е хората да не превръщат дрехите си в текстилни отпадъци, а да ги даряват, участвайки в разнообразни благотворителни кампании. Но е факт, че значителна част от текстилните отпадъци отиват направо в кофите за боклук, а оттам в съответните общински сметища.

От друга страна, вече има данни, че културата, спрямо облеклата се променя значително и че расте броят на хората, които предпочитат рециклирани продукти. Дори в България се наблюдава позитивна тенденция в тази посока. След проучване на „Маркет линкс” от 2012 година се установи, че 40% от българите вече пазаруват все по-редовно от магазини за втора употреба.

Рециклирането на текстилни отпадъци и удължаването живота на дрехите са все още недостатъчно проучена територия. Струва си да напреднем в това отношение, защото можем да постигнем значителен прогрес в оползотворяването на битови отпадъци.

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment