6 практични съвета за намаляване на хранителните отпадъци на Вашето домакинство

Всяко домакинство произвежда значителни количества хранителни отпадъци. Неизбежно е. Само че е възможно и редно да се грижим за тяхното намаляване.

Как да намалите количеството хранителни отпадъци, които произвежда Вашето домакинство?

Определено има много неща, които можете да направите. И сами се сещате за някои от тях, нали?
Ще посочим 6 практични съвета за намаляване на хранителните отпадъци, които може да Ви вдъхновят.


Пренаредете хладилника си и се придържайте към новата подредба

Истината е, че значителна част от хранителните отпадъци са резултат от едно нещо: ирационална подредба на хранителните продукти в хладилника.

Когато всеки член на семейството слага неща в хладилника, където му падне, е въпрос на време поне едно от тях да изостане и да се развали, превръщайки се в хранителен отпадък. Отворена кутия с мляко, намазана с нещо филийка, последни парчета баница, дълбоко в хладилника, зад голямата кутия със сирене... Тази ситуация е истински извор на хранителни отпадъци. Дори и нещо да не е точно развалено, често не си и помисляте да го ядете, защото е престояло и е попило ароматите на всичко друго в хладилника.
И така освен хранителен отпадък, с лекота произвеждате и разхищение.

Просто пренаредете хладилника си така, че да се сещате за всеки хранителен продукт в него навреме.. Логично би било винаги да слагате най-бързо развалящите се хранителни продукти най-отпред.

По-често проверявайте срока на годност на хранителните продукти и преценявайте датите, в които да ги ползвате

Планирайте седмичните хранения, според срока на годност на всеки хранителен продукт в хладилника си, или на всеки хранителен продукт, който възнамерявате да закупите. Спрямо плана си, определяйте меню за следващите няколко дни.


Станете Домашен MasterChef

Значителна част от хранителните отпадъци на домакинствата са пряк резултат от това, че хората не проявяват и капка креативност в приготвянето на храната. И когато нещо не им се консумира по стандартния начин или когато не ви се яде стандартното ястие, в което да го включите, скоро то отива в кофата за боклук, превръщайки се в хранителен отпадък.
Ако обаче се заредите с повече и по-нестандартни готварски рецепти, ще можете да включвате всеки хранителен продукт в хладилника си в повече ястия. Елементарно, но практично – и често забравяно!

Сервирайте в малки количества

Каните често приятели вкъщи? Отървете се от навика да ги посрещате на препълнена с храна маса. Не е признак за гостоприемност, а начин за разхищение. Никой Ваш близък приятел няма да се засегне или да Ви помисли за скръндза, ако не отрупате чинията му с храна, която не може да изяде. Сервирайте в малки количества. Така ще намалите хранителните отпадъци, а и по-често ще чувате блаженото за всеки домакин: Може ли още?


Хранете градината си с това, което Вие не изяждате

Някои хранителни отпадъци могат да станат идеална тор за градината. Помислете над това и например сложете кофа за компост от обелки от зеленчуци и плодове. Можете да си направите и кухненски компостер, като напълните кофа с хранителни отпадъци, покриете ги със слой от специални микроби и ги оставите да ферментират.

Редовно проверявайте състоянието на хладилника си

Ако храната се разваля твърде бързо, може би хладилникът не е в ред. Проверявайте по-редовно уплътнението и температурата в хладилника си. Оптималната температура за поддържане на свежа храна варира от 1 до 4 градуса.

Помислете и намелете Вашите хранителни отпадъци. Помислете и по-мащабно – извън рамките на домакинското ежедневие. Например когато ходите на ресторант с приятели, старайте се да поръчвате колкото наистина ще изядете и по-често споделяйте едно ястие с останалите.

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment