Боклукът, който кръжи около света

Земята е средище на живот. На цивилизация. На развитие, икономически процеси, технологичен плам. Тази енергия, която кипи на планетата ни обаче, е и непрестанен извор на отпадъци. Отпадъци, които вече излизат отвъд пределите на земята.

Космически отпадъци!

Да, проблемът с космическите отпадъци вече се задава на небосклона от технологични предизвикателства пред човечеството през следващите десетилетия. Масата от космически отпадъци, кръжащи около планетата Земя, е резултат от прогресивно ускоряващия се технологичен прогрес на света. Учените разкриват, че по-голямата част от струпването на космически боклук е резултат едва на последните около 60 години.

От какво най-общо е съставен космическият боклук?

Според анализи, осъществени от НАСА, в земната орбита кръжат около 500 000 парчета отпадъци, съставени от парчета от използвани ракети и сателити, стари и ненужни вече спътници, ускорителни блокове, големи отломки от космическа техника... След направена разбивка на боклукът, който кръжи около света, учените от НАСА завяват, че той е съставен най-вече от следните компоненти:

• 3197 парчета от функциониращи или излезли извън строя спътници

• 13008 парчета от обекти с изкуствен произход – части от ракети, ускорителни блокове, отломки от космическа техника...

• Най-много обекти имат Русия и САЩ – съответно 6282 и 5182 парчета

• На Франция се падат 776 обекта, на Япония – 209 обекта, на Европейската космическа агенция – 97 обекта

• Според изследване на руската система за предупреждение за опасни ситуации в орбита кръжат поне 15 797 парчета, които са се отчупили от функциониращи апарати и представляват вече космически боклук.

Каква заплаха за света са космическите отпадъци?

Определено има място за замисляне по темата. Колкото повече отпадъци се струпат в орбитата около Земята, толкова по-тревожна става ситуацията. Сред преките рискове е разрушаването на сателитите и причиняването на смущения в работата на Международната космическа станция. В движението си в пространството парчетата, болтовете и отломките могат да развият скорост от около 27 000 км./ч. – 10 пъти по-висока скорост от тази, която развива куршум, изстрелян от пушка. А предмет с маса 1 грам се движи с около 7 км./с .Това превръща космическите отпадъци в разрушителна заплаха за всички обекти, които застанат на пътя им – совалки, сателити, космически апарати, кръжащи около планетата ни спътници, излитащи ракети...

Освен това, колкото повече отпадъци се натрупват в орбита, толкова повече ще зачестяват сблъсъците между тях, което, според учените, може да предизвика верижна реакция и да образува бушуваща ареола около Земята. А последствията от това вече са непредвидими – и доста смущаващи.

Решенията?

Технологичният свят се опитва да ги намери. Дори България прави решителни крачки в тази посока. Страната ни вече започна разработка на собствена система за наблюдение на траекторията на космическите отпадъци.

Едно от възможните решения за справяне с космическите отпадъци, според Японската агенция по аеронавтика, е отпадъците да се вкарат принудително в атмосферата и да се предизвика тяхното изгаряне. Това се предлага да се случи, чрез създаване на мощно магнитно поле, генерирано от 700 метров кабел, разработен от супер силни и еластични метални влакна.

Друго решение ще бъде тествано още през 2018 година. Тогава стартира проект за създаване на „Космическа ограда”,която ще представлява модернизирана система за наблюдение, каталогизиране и ранно предупреждение за маршрута на космическите отпадъци. Това става, чрез серия от наземни станции, които следят траекторията на отломките в космоса и прогнозират бъдещото им местонахождение.

В Китай учени проектират космически двигател, който да поглъща носещите се около Земята отломки и да ги превръща в гориво. Шеговито наричат устройството „самозахранваща се космическа прахосмукачка”.

Прилага се и изгаряне на отпадъците в космоса с лазери, както и опити да се закачат и да се спре хода им с подобни на харпун приспособления към сателитите.

Човечеството ще продължи да търси решения. Но важно е и да се замислим. Отпадъците от нашата дейност вече излизат извън пределите на планетата, която населяваме и създават нови предизвикателства пред нас. Това трябва да ни наведе на мисълта, че хабим ресурси и задръстваме пространството с все повече боклук. И трябва да опитаме да обърнем този процес.

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment