Догодина софиянци ще погребат боклука

Много се разсъждава и коментира темата за рационалното третиране на отпадъците. В различните части на света непрекъснато търсят и прилагат разнообразни решения за изолирането на боклука. Особено важна тема е обезопасяването на различните видове радиоактивни отпадъци. В отговор на тази потребност, във Финландия планират създаване и развитие на истинско гробище за радиоактивни отпадъци.

Да погребват боклука изглежда ще пробват и софиянци. Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че през 2018 година боклукът на София ще отиде под земята. Поне отпадъците от центъра на столицата ще бъдат изхвърлени и изолирани в подземни контейнери, които ще бъдат изграждани поетапно. Вече са ясни и първите зони, където ще има инсталирани подземни контейнери през 2018 година: „Солунска”, „Шишман”, „Граф Игнатиев”

Кофите за боклук ще бъдат използвани за разделно изхвърляне на различни видове отпадъци – хартия, пластмаса, стъкло, метал -, както и за смесени отпадъци. Контейнерите ще потъват под земята, задвижвани от специален иновативен механизъм. От Столична община обаче предупреждават, че тази модерна система за складиране на боклук ще изисква допълнителни разходи за инсталиране и поддръжка.

Освен това, за 2017 година са предвидени 2 пъти повече средства за почистване на междублоковите пространства и за миене на улици. От Общината уверяват, че всички тези иновации в сферата на чистотата и изхвърлянето и складирането на отпадъци в София няма да доведат до промяна в такса битови отпадъци.

Първи експериментираха с „погребването” на битовите и строителните отпадъци в Бургас и Варна. Още през 2015 година там бе стартирано инсталирането на подземни контейнери за боклук, което предостави на жителите допълнително пространство. А през 2016 година само в Бургас бе започнат процес по инсталиране на цели 240 подземни контейнера – който се предвижда да приключи в срок от 5 години.

Съхранението на отпадъците в подземни контейнери носи редица ползи на жителите на съответното населено място. Сред основните предимства на този вид сметосъбиране са:

  • Предотвратяване на опасността от разпиляване на отпадъците 
  • Отстраняване на щетите от изтичане на разнообразни и вредни отпадъчни течности 
  • Ограничаване на лошата миризма, разнасяна от препълнените кофи за боклук 
  • Освобождаване на пространство, което ще облекчи трафика в града

Наистина подземните контейнери за боклук могат да бъдат интелигентно решение за създаване и поддържане на по-чиста градска среда. Дано  в София всички проблеми с боклука скоро бъдат погребани завинаги!

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment