Керъл Лем и мечтата за един по-чист свят

За да се справим с неприятните последици от замърсяването, трябва да активираме чувството за лична отговорност. Само отделният индивид е в състояние трайно да реши проблема със замърсяването на околната среда. Защо ли?

Защото всичко зависи от индивидуалните човешки действия. На теория може да си говорим за значимостта общности, общества, държави, съюзи и прочее, но на практика конкретните резултати ги създава всеки един от нас. И всеки един от нас име персонална отговорност да пази околната среда и да бъде за пример или да бъде паразит и да разчита, че някой друг ще компенсира щетите, които нанася с безотговорното си поведение.

А отговорността е само индивидуална. Не съществува обща отговорност, защото хората са мислещи и проактивни създания, които постоянно правят свой, индивидуален избор. Същото е и с отговорността към околната среда. Или я пазиш чиста, давайки пример и изхвърляйки отпадъците си отговорно или живееш като паразит, разчитайки, че няма да се наложи да плащаш цената.

И боклукът се трупа ли трупа.

За щастие обаче има примери за отговорно поведение към отпадъците и околната среда. Има хора, които действат и постигат. И нямат необходимост да се показват по телевизията, да скандират или да пишат „поучителни” статии. Запознайте се с новозеландката Керъл Лем.

Керъл Лем е обявила истинска война на боклука. И е едновременно инициатор, генерал и войник. Тя събира боклуци всеки път, когато пътува около град Таупо – и гледа да не създава замърсяващ околната среда отпадък, пътувайки с електрически велосипед.

Керъл Лем товари отпадъците на колелото и ги занася в дома си, където ги претегля и записва прилежно. Качва снимки и описания на събрания отпадък и в страницата си във Facebook, надявайки се да вдъхнови последователи.

От края на януари за 2016 година Керъл е изминала 1600 километра, пренасяйки отпадъци с колелото си. А само за една експедиция през август е събрала 70 килограма боклуци от бърза храна и празни бутилки от алкохол.

Въпреки усилията и резултатите си обаче, с всеки изминал месец Керъл се обезсърчава и ядосва. Вижда, че все още много хора изхвърлят отпадъци както и където им падне. Затова настоява за по-мащабни действия в тази посока. Иска й се медиите да се включат по-активно и да се правят по-чести и по-мащабни кампании в защита на околната среда и отговорното отношение към отпадъците.

Нека нашето коледно пожелание бъде да има повече хора като Керъл Лем. И нека всеки от нас държи будна искрата на Керъл Лем в себе си и сбъдва мечтата за един по-чист свят.

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment