Ако Китай ти поднесе смог, превърни го в диаманти

Тази странна версия на известна поговорка всъщност е на път да стане реалност. Китай отдавна тъне в смог. Огромната индустрия на страната и гигантските количества отпадък, които бълва китайската икономика отдавна преминават границата на търпимото.

Според много неправителствени организации замърсеността на околната среда в Китай подлага над 80 % от населението на въздействия, много над допустимия праг. Ужасяващият резултат: замърсяването в Китай убива 1.6 % от населението всяка година и е причина за 17 % от всички смъртни случаи в страната.

А замърсяването на въздуха в Китай е многопластово. Изразява се в наситеност на въздуха едновременно с озон, въглероден диоксид, водородни оксиди и много други опасни за здравето на човека вещества.

И за да си представите по-ясно проблемът с околната среда в Китай, ви казваме, че в някои части на страната зловредното му въздействие върху дихателните пътища и организма на човек се равнява на това, когато пушиш по цигара и половина на час или 36 цигари на ден.

Това се казва истински застрашаващо замърсяване на околната среда. То се дължи на прекомерни и непремерени инвестиции в индустрия, подкрепяни и тласкани от държавата. Целта: поддържане на илюзията за икономическия възход на Китай.

Който е наистина илюзорен, особено ако в сметката се включат разходите на държавата са справяне с проблемите със замърсяването, източването на ресурсите и заболеваемостта на населението.

Но, както често става, подобни ситуации са катализатор за иновативни решения.

Ако Китай ти поднесе смог, превърни го в диаманти

Това е на път да стане реалност, благодарение на холандския дизайнер Хан Роусхарде. Той проектира кула, който пречиства въздуха в Китай – и превръща част от него в диаманти.

Чрез процес на йонизация, иновативната кула улавя праховите частици във въздуха и ги филтрира. А след филтрацията, събраният въглерод, който по информация на Роусхарде е около 40 %, подложен на високо налягане се преобразува в диаманти.

Кулата, която превръща смога в диаманти, се нарича Smog Free Tower, висока е 7 метра и вече е готова да работи на пълни обороти. Ефектите от изграждането й ще се проявяват тепърва, като не се знае каква ще е продуктивността на съоръжението, но очакванията са оптимистични. Това може да е страхотен пробив в борбата със замърсеността на въздуха и околната среда – както в Китай, така и навсякъде по света. Бляскав пробив!

Роусхарде планира да изгради десетки и дори стотици такива кули навсякъде в Китай, за да установи пълния капацитет на иновативното съоръжение като абсорбатор на смог.

Пожелаваме му да успее и да разпръсне иновативното пречистване на въздуха навсякъде по света!

Нека чистотата на въздуха заблести – с блясъка на диамант!

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment