Нарастващите количества електронни отпадъци – ново глобално предизвикателство

През последните десетилетия светът отчита безпрецедентен ръст на изхвърлянето на електронни отпадъци. В световен мащаб данните за излязлото от употреба електронно оборудване са смразяващи, а само малка България отчита над 1000 тона електронна скрап годишно.

Причината?

Капиталовите натрупвания и интензивните електронизация и дигитализация, съчетани с непрекъснатите усъвършенствания на технологиите увеличават количествата електронна скрап. Все по-често се обсъждат предизвикателствата около рециклирането на телевизори, рециклирането на мобилни телефони, рециклирането на акумулатори и високо технологична апаратура.

Вече почти всеки в развития свят има телевизор, компютър, лаптоп, мобилен телефон. И възможност да ги подменя сравнително често. Постоянно излизат нови модели, усъвършенствани устройства, подобрени версии. Домакините се увличат от модернизирани електроуреди, телевизори с плосък екран, модерни хладилници, фризери, аудио уредби, тон колони. Бизнесът се възползва от всякакви нововъведения в областта на офис техниката и индустриалните технологии, които пестят повече време, усилия и пари.

Защо тази тенденция е тревожна?

Електронните отпадъци трябва строго да се разграничат от общите битови отпадъци. Те не могат да се квалифицират просто като твърди битови отпадъци, защото концентрират в себе си много специфични материали.

Това означава, че:

  1. Изключително е важно да се усъвършенства системата за оползотворяване на електронни отпадъци. В състава на компонентите на електронните уреди могат да се открият цели 60 химични съединения. Така всички излезли от употреба батерии, преносими компютри, домакински уреди, телевизори са изключително хранилище за ценни ресурси. А когато просто бъдат изхвърлени на боклука и не в подходящо сметище, се превръщат в символ на грандиозно разхищение.
  1. Трябва много да внимаваме с електронните отпадъци. Ако ги изхвърляме безотговорно, замърсяваме сериозно околната среда и организма си с опасни вещества. Например в батериите на преносимите компютри и в по старите CRT монитори, както и в батериите на някои стари електроуреди може да се съдържа кадмий. Въпреки, че от 2016 година ЕС забрани използването на кадмий в производството на електроуреди, той е наличен в стари батерии и акумулатори на бормашини, електрически триони, инструменти. Кадмият е силно токсичен за човека и уврежда имунната и репродуктивната системи. Живакът пък, използван в осветителни тела и плоски дисплеи, може да увреди нервната система, бъбреците и мозъка. Дори да се прехвърли в майчиното мляко.

Това са тревожни данни, изискващи решения за ефикасно извозване, депониране и обезвреждане на електронните отпадъци. Затова електронните отпадъци се превръщат в

ГЛОБАЛНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО.

Особено сериозно става в големите градове – като София. Бъдете отговорни, свържете се с Хипо-3 за консултация и помощ при изхвърляне на електронни отпадъци в София.

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment