Правят сметище за радиоактивни отпадъци във Финландия

Особено опасни за хората и околната среда са радиоактивните отпадъци. Този вид боклук  се създава в процеса на производство на атомна енергия, както и при различни експерименти в специализирани лаборатории.

Практиката е радиоактивните отпадъци да се затварят в специализирани метални контейнери, които се заравят под повърхността на земята или под морското дъно. Така се неутрализира вредното действие на този опасен тип боклук.

Само че терзанията дали радиоактивните отпадъци се третират наистина ефикасно остават. Специалисти от цял свят не спират да търсят по-прецизни методи за изхвърляне, съхранение и изолиране на толкова опасните радиоактивни отпадъци.

Един от най-новите пробиви в това търсене се случи наскоро. През 2016 година Финландия започва да строи първото в света специализирано хранилище, в което ще е възможно да се складират радиоактивни отпадъци в продължение на около 100 000 години.

Срещу сериозната сума от 3.6 милиарда евро вече са изградени подземни тунели, в които ще се изхвърля опасния радиоактивен боклук. Дълбочината на тези тунели е в порядъка на 400-450 метра, а конструкцията им ще позволи задълбочено да се изследва специфичното влияние на този тип отпадъци върху подпочвените процеси през идните десетилетия.

Специалният метод на съхранение и изолиране, използван в този случай, е комбинация от капсуловане на отпадъка в медни контейнери, които се поставят в дълбоки дупки в скалите, а след това се запечатват с бетонитна глина.

Бетонитната глина е избрана, защото е подходяща за надеждно запълване на всякакви процепи в скалите. Тя има свойството при досег с вода да увеличава обема си, като така гарантира все по-плътно запечатване на радиоактивния отпадък.

Финландски експерти са обнадеждени, че са открили достатъчно евтин, практичен и безопасен начин за изолиране на радиоактивните отпадъци. Очаквано обаче, в научните среди вече има много коментари, изразяващи скептицизъм по отношение на този иновативен подход. Някои експерти са на мнение, че в дългосрочен – а може би и в средносрочен – план това може би не е особено надежден начин за обезопасяване на радиоактивни отпадъци. Изтъкваният аргумент е, че при нов ледников период или дори просто при по-рязко понижение на температурите, почвата ще замръзне, ще разшири обема си и може да достигне дори 800 метра под земята. Това ще предизвика опасност от неконтролируем контакт със заровените радиоактивни отпадъци.

В отговор на тези опасения, от компанията Posiva, която е ангажирана с построяването на подземното сметище за радиоактивни отпадъци във Финландия, изтъкват, че в плана на проекта е предвидена възможност за непрекъснато наблюдение и при нужда преместване на медните капсули.

Складирането и обезопасяването на радиоактивни отпадъци е сериозно предизвикателство пред човечеството. Да си пожелаем ядреното сметище във Финландия да бъде успешно и да ни посочи пътя към все по-надеждното третиране на всякакви опасни отпадъци.

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment