Огнената сила на боклука

Покрай жегите в летните месеци се отчита сериозно увеличаване на пожарите България. Понякога статистиката отчита близо 300 пожара на денонощие на територията на страната.

Даже зачестяват и случаите на пострадали от пожарите.

Сред основните причини за тези инциденти е безотговорното, неконтролирано и нерегламентирано изхвърляне и палене на отпадъци, които превръщат  много тревни райони в нерегламентирани сметища. И в потенциални огнища!

С настъпването и разгара на летния сезон, паленето на отпадъци се превръща в основна причина за избухване на неконтролируеми пожари. В повечето селскостопански площи, изгарянето на строителни отпадъци може да прерасне в трудно контролируем пожар. Затова в условията на сухо, горещо и ветровито време необмисленото почистване на дворове и безотговорното изхвърляне на отпадъци могат да предизвикат много сериозни и непредвидени щети.

Имайте предвид, че в голяма част от отпадъците, които изхвърляте има разнообразни и устойчиви вещества. Така неконтролираният боклук може да се превърне в опасно огнище на непредвидими химични реакции. И ако всичко това се комбинира и с ветровито време, се създава изключителна заплаха за населените места, полските и горските масиви, живота, здравето и собствеността на местните жители.

За да се избегне опасността от пожар, причинен от изхвърляне на отпадъци, трябва отговорно да следвате редица принципи. Ето някои от тях:

  • Забранено е паленето на стърнища и други растителни отпадъци
  • Паленето на огън на открито по време на пожароопасния сезон е забранено
  • При излет след природата, палете огън само на определените и обезопасени за целта места
  • Обезопасете мястото, където изхвърляте и горите вашите отпадъци след излет. Трябва постоянно да следите изгарянето на отпадъците от къмпинга, а когато то приключи, да ги залеете с вода и да покриете изгореното място с пръст.
  • Вместо да горите по-обемните отпадъци, натоварете ги в багажника и ги превозете до подходящо сметище. Големите отпадъци са особено рискови, защото горят продължително и съдържат много разнообразни химични вещества. Това ги превръща в основна заплаха за избухване на сериозен пожар.
  • Бъдете готови да обезопасите горенето на отпадъци с вода, пръст, камъни.

Неконтролираният боклук е сред основните причинители на пожари през летния сезон. Най-сигурният начин да не допускате инциденти е да бъдете отговорни към боклука, като изхвърляте отпадъците разделно, ползвате предназначени за целта контейнери и разчитате на специализирани фирми за обработка на отпадъци, които да ги обезопасят и превозят до оторизирано сметище.

Бъдете отговорни и предпазете себе си и околната среда от огнената сила на боклука.

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment