Изхвърляне на Боклук в София

От началото на 2016 година нараства търсенето на компост, който е произведен от инсталациите за третиране на хранителни и зелени отпадъци на площадката Хан Богров в София. Площадката е част от интегрираната система за управление на отпадъците на София.

Хранителните и зелени отпадъци съставляват 30 % от отпадъците в София, като инсталациите за третиране на тези отпадъци произвеждат все по-големи количества електроенергия и компост. Това производство е стимулирано от разпореждането на кмета Йорданка Фандъкова всеки, който е платил такса „Смет“ да има право да получи годишно 10 килограма безплатен пакетиран компост.

За цялата 2015 година 632 жители на София са се възползвали от тази възможност, а от началото на 2016 година възползвалите се са над 862 жители. Експертите прогнозират, че до края на годината бройката ще достигне няколко хиляди човека.

Така вече над 60 % от битовите отпадъци на София се преработват в Завода за механично и биологично третиране на боклука. Според скорошен отчет, от началото на годината са преминали и разделени над 200 тона черни метали, над 14 тона цветни метали, около 160 тона хартия и картон, 120 тона пластмаса и 337 тона стъкло. А ежедневно чрез инсталациите се преработват 20 тона хранителни отпадъци и над 30 тона зелени отпадъци, от които се произвеждат компост и електроенергия.

Заводът за боклук в София беше проектиран още през 2007 година. Проектът бе забавен, заради това, че дълго време не беше намирано финансиране за него.  Накрая заводът за боклук в София бе построен с финансиране от Брюксел. Това финансиране е осигурено след дълги преговори се европейската комисия.

Изграждането на завода за боклук в София излезе общо 213 милиона лева, като 85 % от средствата са осигурени с европейско финансиране. За първите два етапа от изграждането на завода ЕК е отпуснала 250 милиона лева на страната ни, а по новата оперативна програма "Околна среда" София ще получи още 280 милиона лева за изграждането на инсталация в "Топлофикация София" за оползотворяване на горивото, което се получава след преработка на отпадъците.

При строителството на завода за боклук в София са използвани най-иновативни технологии за преработка на отпадъците. По думите на Йорданка Фандъкова инвестицията няма да коства вдигане на такса смет за софиянци.

Общо капацитетът на завода за преработка на боклук в София е 410 000 тона отпадъци годишно.

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment