Екология и изхвърляне на отпадъци

Нека спрем безотговорното изхвърляне на отпадъци – в името на хората и околната среда

Безотговорното изхвърляне на отпадъци замърсява природата и създава неестествени процеси в околната среда. Много хора, занимаващи се с екология, отдавна алармират за проблемите със замърсяването на природата. В темата се прокрадват и много спекулации, манипулативно говорене, скрити нечисти интереси.

Но никой не може да отрече три истини за изхвърлянето на боклука:

  1. Когато изхвърляте вашия боклук, той не се разгражда напълно – не изчезва. Боклукът със сигурност оставя отпечатък в природата.
  1. Съвременният боклук не е съставен само от органични отпадъци и затова не се разгражда бързо. В огромна част от отпадъците има разнообразни и устойчиви химични съединения, които предизвикват непредвидими химични реакции.
  1. Няма как да знаем какъв е точният ефект върху околната среда от изхвърлянето на боклук, ако подхождаме безотговорно и сме незаинтересовани към темата.

Проблемът с боклука се задълбочава и заради факта, че много хора не изхвърлят отпадъците си в предназначените за целта контейнери за разделно събиране на отпадъците. Заради това огромна част от боклука е смесена, което предизвиква абсолютно непредвидим химични реакции между най-разнообразни химични вещества. Дори само фактът, че не знаем какво точно се случва с отпадъците ни е притеснителен.

Затова съвсем рационално е да започнем да мислим по-задълбочено за екология, управление на отпадъците, рециклиране, опазване на околната среда...

Нещата придобиват по-осезаеми измерения, когато говорим с цифри и примери. Защото повечето хора са наясно с проблемите, причинени от необмислено изхвърляне на боклук, но приемат темата малко замъглено и някак далечно. Ето някои числа, засягащи световните проблеми с боклука:

  • От 1975 година до днес товарните кораби и круизните лайнери са изхвърлили в световния океан приблизително 7 милиарда килограма боклук. Имайте предвид, че това е статистика от 2015 година. Вече отпадъците в световния океан са доста повече.
  • Епидемиите, вследствие на замърсяването, засягат над 100 милиона души всяка година.
  • Над 1 милион морски птици и над 100 000 морски бозайници умират всяка година заради замърсяването на световния океан.
  • Хората, живеещи в големите градове са изложени на 20 % по-висок риск от сериозни заболявания, заради по-големите количества изхвърлян, но необработен боклук.

В същото време, ако подобрим показателите за оползотворяване на отпадъците, можем да заживеем в по-чиста околна среда, да съхраним биоразнообразието и да спестим значително количество ресурси. Ето някои примерни данни, илюстриращи възможни подобрения в състоянието на околната среда:

  • 1 тон рециклирана стомана спестява 1.5 тона желязна руда, 0.5 тона въглища, 40 % от водата, нужна за производство на нова стомана
  • 1 тон рециклирана хартия спестява 13 дървета, 2.5 барела нефт, 100 киловатчаса енергия
  • 1 тон рециклирани пластмасови отпадъци спестява 2306 киловатчаса електрическа енергия и 2.2 тона нефт

Заслужава си да се замислим за разделно изхвърляне на отпадъците и отговорно оползотворяване на боклука. Разбира се, параноята по темата е вредна за каузата. Много хора са склонни да преекспонират замърсеността на планетата и пораженията върху околната среда - и да сипят обвинения върху човека и неговия порив да печели. Всъщност доста данни показват, че икономическото развитие и новите технологии оказват благотворно въздействие – помагат ни да живеем по-чисто.

Затова трябва да се осланяме на разума и съвестта си и да внимаваме с изхвърлянето на отпадъците.  Най-елементарното действие е да изхвърляме боклука разделно и в правилните видове контейнери.

Специализираните фирми за извозване на отпадъци ще се погрижат боклука да отиде в предвидените сметища и максимално да се изолира и ограничи зловредното му въздействие върху околната среда.

За Хипо-3 ЕООД

Хипо-3 ЕООД е лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци за София и Бургас. От нас може да наемете контейнери (4 куб. и 7 куб.) и техника за извозване на строителни и битови отпадъци. Фирмата разполага с багер, който може да наемете. Свържете се нас на телефони: 0878 88 43 92 и 0878 55 24 12. Може и да ни пишете на: hipo3.trans@gmail.com или през формата за контакти тук

No Comments Yet.

Leave a comment