Как да намалим хранителните отпадъци с индивидуални усилия

Трупането на хранителни отпадъци от домакинствата става все по-сериозно предизвикателство пред разработваните програми за управление на отпадъци.

Как да направим така, че да оползотворяваме хранителните продукти по-пълно и да сведем до минимум превръщането им в органични отпадъци?

Това е въпрос, който занимава все повече учени, еколози, неправителствени организации и правителства в Европа. Основната цел: разработка на подробно разпискани европейски практики за обработка на хранителни отпадъци, които се следват от всички европейски държави.

Трудна задача. Най-вече защото е сложно – а често и напълно непосилно – да бъдат контролирани индивидуалните решения и поведение на отделните хора. А тъкмо те са ключов фактор в случая, защото по-голямата маса хранителни отпадъци се произвежда именно от домакинствата. Останалата част пък – в процеса на производството за задоволяване нуждите на домакинствата.

Точно по тази причина, ако искаме фундаментална промяна, не бива да се осланяме основно на централизирани, правителствени мерки. Нужно е преди всичко да събудим и държим будна индивидуалната отговорност у всеки от нас.

Как?

Трябва да говорим за проблемите с хранителните отпадъци, да се замисляме по-често какво и в какви количества изхвърляме в кофите за боклук, да измислим как да направим ежедневието си по-икономично и ефективно.

Докъде сме стигнали?

Макар да се наблюдава определен интерес към темата за чистотата и намаляването на битовите отпадъци, все още правените крачки са предимно колебливи. И често встрани от маршрута. Малко на зиг-заг вървим и затова по-бавно стигаме до значими резултати.

Според скорошен доклад на Европейския парламент всяка година се губят или пропиляват поне 1/3 от произ